Kast mindre mat

Kast mindre mat: Appelsin

19047440_1558213880915755_2070582380_o

I 2015 ble 350 000 tonn spiselig mat kastet i Norge. Over 60 % av dette matsvinnet stammet fra privathusholdninger i følge Matvett. Dette utgjør omtrent 217 500 tonn med mat. Det er mye mat. Frukt og grønnsaker utgjør over 11 kg av matavfallet per forbruker. Det fine er at du enkelt kan redusere matsvinnet ditt med enkle tips og triks. Første tips ut er hva man kan gjøre med en appelsin som ikke lenger er så god i sin naturelle form.

Siden appelsin ikke inneholder stivelse i fruktkjøttet slik som banan gjør vil de ikke kunne ettermodne. Appelsiner er derfor best rett etter innhøstning. Mange ganger har jeg glemt igjen disse solgule fruktene i fruktskålen. Løsningen har derfor vært å dele frukten i to og presse ut den deilige saften, gjerne med små biter med fruktkjøtt. En noe gammel appelsin har dermed blitt tryllet til en forfriskende skvett ferskpresset appelsinjuice. En skvett ja, for det blir ikke litervis med appelsinjuice av én enkelt appelsin, men digg er det uansett. Om du ikke ønsker juice kan du presse ut saften og ha i smoothie, kaker, helle over salaten, lage en dressing, blande med grønnsaker som du ovnsbaker (komboen søtpotet og appelsinsaft smaker knall!). Ellers kan du skjære appelsinen i skiver, tørke i ovn og blande med løsvektte og vipps så har du hjemmelaget appelsinte. Du trenger heller ikke tørke appelsinskivene, men kan bake hel kylling med noen skiver appelsin, eller hva med bakt fisk med appelsinskiver på grillen?

Mulighetene er uendelige med en appelsin som begynner å se sine siste dager. Så lenge frukten ikke har tydelige tegn av mugg og sopp så prøv gjerne en av de ovennevnte tipsene.

Klem

19022455_1558213860915757_950391420_o

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s